Is je cv oké?

Je curriculum vitae (cv) is af. Eindelijk. Opslaan en opsturen maar! Ho, even wachten. Leg hem een dag weg en kijk er dan nog eens naar. Dikke kans dat je dan nog iets ziet waar je nu glad overheen kijkt. Meestal ben je erg intensief met de tekst in de weer geweest en kun je hem bijna dromen. Hierdoor lees je al snel over de gekste fouten heen. Ooit kreeg ik een cv onder ogen waarin de sollicitante schreef dat ze ‘intiemverband’ werkte. Ik moest kostelijk lachen om deze taalkronkel, maar je maakt er natuurlijk geen goede eerste indruk mee. Een professioneel en foutloos cv zorgt ervoor dat je kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek aanzienlijk toeneemt.

Check allereerst of je cv compleet is. Heb je personalia, werkervaring, opleiding(en), cursussen et cetera vermeld en staan ze in de juiste volgorde? Kijk hierna naar de inhoud binnen de diverse rubrieken. Staat de info in a-chronologische volgorde, begin je dus met het heden en eindig je met het verleden? Heb je met opsommingstekens gewerkt en resultaten benoemd? Is dit in orde, dan is de spelling aan de beurt. Staan er geen tik- en taalfouten in? Als laatste kijk je naar de algehele lay-out. Is deze overzichtelijk en kan de selecteur in één oogopslag zien wat jij te bieden hebt? Kun je al deze vragen met ‘ja’ beantwoorden en ben je tevreden,dan kan je cv de deur uit. Het liefst in PDF, want op die manier blijft de opmaak van je cv behouden.

Uiteraard kun je je cv ter controle aan een vriend of familielid voorleggen. Zeker wanneer je niet zo taalvaardig bent is dit heel verstandig, want zoals je al kon lezen: de spellingchecker vindt lang niet alle fouten.

Share