Haal je zwembroek maar uit de kast!

Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), onderdeel van de Universiteit Maastricht, is er de komende jaren een toenemende vraag naar zweminstructeurs. Ook politie-officieren, apothekers en stewardessen zijn populair. Journalisten, verzorgenden en accountants zijn minder in trek. Dat blijkt uit het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2018’ dat het ROA vandaag naar buiten bracht.

Tot en met 2018 zullen er ruim 14.000 banen verdwijnen. De lichte economische groei is namelijk niet groot genoeg om te zorgen voor meer banen. Het ROA voorziet 1,6 miljoen ‘baanopeningen’ in de komende vijf jaar. Maar daar staan 1,66 miljoen nieuwe arbeidskrachten tegenover. Werkzoekenden moeten het helemaal hebben van de ‘vervangingsvraag’. Dit zijn banen die vrij komen omdat werknemers de arbeidsmarkt verlaten. Dat komt voornamelijk door pensionering. In totaal moeten er tot aan 2018 zo’n 1,3 miljoen werknemers ‘vervangen’ worden.

In het algemeen zijn de kansen in de zorgsector nog steeds het best. Al zijn de prognoses vanwege overheidsbezuinigingen wel iets somberder geworden ten opzichte van dan het ROA-rapport van 2011. Ook in de techniek zijn de perspectieven beter dan in andere sectoren. Vooral in elektrotechniek op universitair niveau en bij werktuigbouwkunde op alle opleidingsniveaus.

Uiteraard is het belangrijk om een studie te kiezen die bij je past, maar het is wel zo prettig als je na het behalen van je diploma aan de slag kunt in een baan waarvoor je bent opgeleid. Wil je weten hoe het staat met de prognoses voor de sector of studie die jij op het oog hebt, neem dan contact met me op. Op de website van het ROA kun je het volledige rapport downloaden.

En heb je wel oren naar een baan als zweminstructeur? Onder meer de hbo-opleiding Sport en Bewegen geeft je een goede basis.

Share