Hoe veerkrachtig ben jij?

De loopbanen van nu zijn flexibel en grillig. We leven in onzekere tijden, waarin niemand zeker is van een baan. Vaste contracten zijn geen vanzelfsprekendheid meer; de klassieke relatie van werkgever-werknemer verandert en krijgt meer het karakter van opdrachtgever-opdrachtnemer. Mensen die goed met die veranderingen en onzekerheden kunnen omgaan zijn op de arbeidsmarkt nu absoluut in het voordeel. Zij bezitten de veerkracht die nodig is om telkens op een andere wijze en in een nieuwe omgeving hun draai te vinden. En dat is ontzettend waardevol, want het helpt je om proactief te zijn in veranderende omstandigheden en om succesvol de regie in jouw werk en loopbaan te blijven voeren. Veerkracht houdt dus meer in dan alleen volhouden en doorzetten.

Wat houdt veerkracht concreet in?

Als je veerkracht hebt:

  • ben je flexibel in je denken en doen
  • sta je open voor feedback
  • communiceer je open
  • kun je improviseren en ben je proactief
  • kun je goed omgaan met stress en blijf je ook onder druk goed presteren
  • leer je van ervaringen

Onzekerheden zijn een blijvend onderdeel van het leven in de huidige tijd. Kom je net op de arbeidsmarkt kijken of ligt de datum dat je met pensioen kunt nog mijlenver weg, dan zul je moeten inzien dat persoonlijke veerkracht naast kennis en kunde een belangrijk element is om je staande te houden. Sommigen hebben die veerkracht van nature. Vaak al ontwikkeld door ervaringen in de jeugd of tijdens de volwassenheid.  Zo ben ik in mijn jeugd diverse keren verhuisd en heb ik hierdoor geleerd nieuwe vrienden te maken, overeind te blijven in een nieuwe omgeving en me aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Vergroten van je veerkracht

Vind je van jezelf dat je wel wat meer mentale weerbaarheid kunt gebruiken, dan kun je daar zeker iets aan doen. Het verbeteren van je veerkracht begint ermee dat je niet-helpende gedachten overboord gooit en veranderingen en tegenslagen niet meer alleen beschouwt als bedreigingen, maar het vooral ziet als kansen om je verder te ontwikkelen. Diepte-interviews met succesvolle mensen laten zien dat zij allemaal, op enig punt in hun leven, zijn geslaagd door terug te vechten uit bijzonder moeilijke persoonlijke of zakelijke omstandigheden.

Je kunt je weerstandsvermogen (verder) ontwikkelen door:

  • Je zelfkennis te vergroten en je bewust te worden van wat (constante) verandering, onduidelijkheid en/of onzekerheid met je doet en hoe je daar beter mee om kunt gaan.
  • Terug te kijken op je ervaringen in het verleden met kritieke gebeurtenissen. Hoeveel mislukkingen, tegenslagen of andere moeilijkheden heb je al goed doorstaan? Denk eens terug aan een lastige situatie die tot een goed einde hebt gebracht. Hoe heb je dit gedaan? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Welke stimulerende denkwijzen en vaardigheden heb je toegepast? Wie gaven je steun? Hoe kunnen deze ervaringen je helpen bij het overwinnen van komende crises?
  • Te zorgen voor goede ondersteuning in zowel je zakelijke als persoonlijke omgeving, zoals vrienden en collega’s

Veerkracht helpt je dus de leiding te houden over je leven, om op moeilijke momenten overeind te blijven. Dat je ongeacht de moeilijke omstandigheden probeert naar de beste oplossingen te zoeken voor de onverwachte uitdagingen in je leven. En heb je eenmaal veerkracht, dan zullen tegenslagen je alleen maar sterker maken. Of zoals Nietsze het zei: “What doesn’t kill you makes you stronger.”

Meer weten?

Wil jij meer veerkracht creëren, maar heb je geen flauw idee hoe je dit aanpakt? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek

Share