Hoe voorkom je dat je dromen fantasieën blijven?

Vorige week bracht ik een bezoekje aan mijn 92-jarige oma. Ik was er rond koffietijd en ze zat met de andere bewoners van haar afdeling aan de lange eettafel in de gezamenlijke huiskamer. Ik viel midden in een levendig gesprek over wat ze allemaal tijdens hun leven hadden willen doen, maar waar het nooit van was gekomen. De een had graag willen studeren, de ander was liever winkelmeisje geweest dan huismeid en weer een ander had de oversteek willen maken naar Australië om daar een boerenbedrijf te beginnen. Net toen ik een slok van mijn koffie wilde nemen, zei de buurvrouw van mijn oma in onvervalst Brabants dialect tegen me: “Durske, gij bent nog jong. Nim ’t mer goe van. Gij kant ’t nog.” En om haar woorden kracht bij te zetten, legde ze moederlijk haar hand even op mijn schouder.

Zorg voor een concreet doel

Ik moest meteen denken aan auteur Laurence G. Boldt die voor zijn boek ‘How to find work you love’ naar verschillende bejaardenhuizen ging waar hij met mensen gesprekken voerde over hun dromen.  Hij sprak met mensen die tientallen jaren met een vurige wens hadden rondgelopen, maar nooit ook maar een stap hadden gezet om dichterbij die droom te komen. Bolt sprak er ook een aantal die dat wel hadden gedaan en hem viel hun vitaliteit, levendigheid en gevoel voor humor op.

Je professionele verlangens najagen is niet gemakkelijk. Uiteraard moet je eerst een doel hebben. Een concrete doelstelling helpt je om je talenten te richten op je de realisatie van datgene wat je graag wilt, zoals een universitair diploma, een leidinggevende functie of een uitdagende baan bij een multinational. Natuurlijk denk je hierbij na over de voors en tegens. Maar bij dat nadenken gaat het vaak mis en gebruiken we de tegens – te weinig zelfvertrouwen, te weinig kennis, te weinig kunde of te weinig vul zelf maar in – om die ene stap niet te wagen. Feit is alleen dat er altijd argumenten zijn om iets niet te doen.

Ik lees graag autobiografieën en in die verhalen komen altijd hobbels, kuilen en obstakels voor. Een gouden medaille, een flitsende tv-carrière of een zeer winstgevend bedrijf, wat iemand heeft bereikt is mij om het even. Het proces naar het einddoel vind ik vele malen interessanter. En één ding is me inmiddels wel duidelijk geworden: succesvolle mensen denken in oplossingen en kansen en niet in problemen en beperkingen. Ze slalommen creatief en met beleid om de obstakels die hun droom in de weg staan heen. Ook al lijkt het op het eerste gezicht soms zo, succes komt zelden of nooit zomaar aangewaaid.

Heb lef

Het is een kwestie van kiezen voor de vurige wens die je hebt en daadwerkelijk de eerste stap durven zetten om je doel te bereiken. Uit eigen ervaring weet ik dat het je ontzettend veel energie geeft als je dingen doet die je de moeite waard vindt en die bij je passen. Mitsen en maren, kuilen en hobbels; ze zijn er altijd. Het ene moment maak ik zevenmijlssprongen, het andere moment ga ik voetje voor voetje en soms sta ik even stil om een pas op de plaats te maken. Maar ik ben wél onderweg.

Het is zonde om en er op je sterfbed achter te komen dat je heel veel dingen niet hebt gedaan of hebt gedurfd. Je doet jezelf tekort door je leven te vullen met zaken waar je eigenlijk niet voor warm loopt. ‘Leven is het meervoud van lef’, las ik ooit eens op een poster van Loesje.

En krek zo is het.

Meer weten?

Welke ideeën en dromen ten aanzien van werk of opleiding heb jij de afgelopen jaren gehad? Wil jij nu eindelijk die eerste stap zetten om die droom te verwezenlijken? Kun je hier wel wat hup bij gebruiken? Ik help je graag! Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.

Share