Keuzesucces wordt studiesucces

“Laat je goed informeren over wat een opleiding echt inhoudt en wat de kans is om straks ook een leuke baan te vinden. Niets is zo vervelend als een diploma op zak waar je vervolgens nergens mee terechtkunt. Daardoor gaat veel talent onnodig verloren,” aldus minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Dat is een waarheid als een koe. Focussen op toekomstperspectieven is belangrijker dan ooit bij het kiezen van een studie of beroep nu een ruimere arbeidsmarkt waarschijnlijk nog tien jaar op zich laat wachten. Bussemaker sprak deze woorden naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) waaruit blijkt dat veel jongeren een te rooskleurig beeld te hebben van bepaalde opleidingen en kiezen voor studies die niet altijd de beste kansen kans op werk geven. Veel allochtone jongens bijvoorbeeld kiezen voor een mbo-opleiding in de economische sector, terwijl dat niet altijd een beste  kans op een baan biedt. Ze ziet een belangrijke rol weggelegd voor scholen, maar vooral ook voor aankomend studenten en hun ouders. Scholen moeten beter voorlichten en ouders en studenten in spe moeten zich beter laten informeren en niet alleen afgaan op een studie die ‘wel leuk’ lijkt.

Het maken van een goede studiekeuze draait om het maken van de juiste afwegingen. De vraag welke studie bij jou past, is natuurlijk de eerste om te beantwoorden. Maar vervolgens wil je weten waar je die studie dan het beste kunt gaan doen. Dan heb je eerlijke antwoorden nodig op vragen als: Zijn de studenten tevreden over deze studie? Hoe groot is hier de kans op een diploma? Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit na de studie? Maar waar vind je dan die betrouwbare en onafhankelijke informatie?

  • Aankomende mbo-studenten kunnen Kans op werk raadplegen. De site geeft een overzicht van de kans op werk voor de gediplomeerde schoolverlaters voor de 600 verschillende beroepen die in het middelbaar beroepsonderwijs bestaan.
  • Voor degenen die een opleiding aan hogeschool of universiteit gaan doen, is er Studie in Cijfers. Deze studiebijsluiter helpt je om meer inzicht te krijgen in de inhoud van de studie en de kansen op de arbeidsmarkt. Ook kun je het (lijvige) rapport De arbeidsmarkt van opleiding naar beroep tot 2016 van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) doornemen.

Je kunt deze informatie gebruiken als aanknopingspunten om in gesprek te gaan met studenten en docenten van een opleiding, bijvoorbeeld tijdens open dagen. Een studie kiezen is geen eenvoudige opgave. Een weloverwogen goede studiekeuze maak je met je gevoel én je verstand. Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag op weg!

Share