Wie?

Marieke’s (studie)loopbaan

Keuzestress

Na het vwo wist ik niet wat ik wilde studeren. Ik vond zoveel opleidingen leuk! Van bedrijfskunde tot psychologie en van rechten tot Nederlands, er waren veel richtingen die ik – leergierig als ik ben – interessant vond. Na een lange zoektocht vol met open dagen, lezen van studiebrochures en bladeren door keuzegidsen werd het Journalistiek in Utrecht. Schrijven over allerlei onderwerpen deed ik al bijna mijn hele leven en daar je beroep van maken, dat leek me wel wat. Helaas werd ik ingeloot in Zwolle en ik wilde naar de Domstad. Balen dus. Maar ik had nog een andere optie: Human Resources Management (HRM), een brede businessopleiding met oog voor mensen. Het bleek een goede keuze. Mijn derdejaarsstage liep ik op de afdeling P&O van de publieke omroep NPS (nu NTR) in Hilversum en zo kon ik alsnog een kijkje nemen op de redacties van tv-programma’s als Klokhuis en Nieuwsuur. Ik voelde me toen als een kind in een snoepwinkel.

Aan de slag!

Met mijn diploma op zak ging ik aan de slag als opleidingsfunctionaris bij doe-het-zelfketen Praxis en ontwikkelde en schreef ik lesmateriaal voor twee officieel erkende mbo-opleidingen. Ik schreef niet alleen over bedrijfsspecifieke zaken als verkopen, promotie & signing, derving & diefstal, maar ook over algemene onderwerpen als milieu, politiek en de Nederlandse rechtsstaat. Ik genoot ervan om de deelnemers gaandeweg het opleidingstraject te zien groeien. Ze werkten ontzettend hard om het felbegeerde papiertje te halen. Tijdens de diploma-uitreiking stráálden ze. En ik ook. Vanwege hen.

In 2006 begon ik voor mezelf om de dingen te kunnen doen die het beste bij mijn interesses en kwaliteiten passen: anderen helpen hun talenten tot bloei te brengen (vandaar de ‘swirl’ swirl-TVIO-rood 150x145 in het logo van TalentVOLinontwikkeling). Dit doe ik als trainer, coach en tekstschrijver. Ik ben dus een eenpitter. Toch spreek ik van ‘wij’, omdat ik een groot netwerk van professionals achter me heb staan die bijspringen als het (te) druk is of wanneer een opdracht te groot is om deze in m’n eentje te doen.

Nooit uitgeleerd …

Nieuwsgierig en leergierig ben ik nog steeds. Het leven is aanzienlijk boeiender als je in ontwikkeling blijft. Mijn eigen talent om mensen in beweging te krijgen en te laten groeien blijf ik aanscherpen. Momenteel volg ik de ECHA-opleiding van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO) aan de Radboud Universiteit om me verder te bekwamen in de advisering, begeleiding en coaching van (hoog)begaafde kinderen en (jong)volwassenen. Zij hebben vaak specifieke problemen, zoals een negatief zelfbeeld, onderpresteren, faalangst en perfectionisme.

Veel van mijn kennis over beroepen, opleidingen, solliciteren en carrière maken deel ik op Carrièretijger, omdat ik het belangrijk vind dat zoveel mogelijk mensen van hun eigen unieke (latente) talenten profiteren.