Al is de leugen nog zo snel …

Uit recent onderzoek van de online vacaturebank Careerbuilder, waarvoor ruim tweeduizend Amerikaanse managers en hr-medewerkers online werden ondervraagd, blijkt dat steeds meer werkzoekenden besluiten hun curriculum vitae een beetje aan te dikken. Maar liefst 58 procent ontdekte een leugen op een cv en 33 procent vond ‘cv-verfraaiingen’. Sollicitanten blijken het meest bedreven te zijn in het overdrijven van vaardigheden en verantwoordelijkheden. Daarna volgen ‘foutjes’ in data en lengtes van contracten, functietitels, opleidingen en voormalige werkgevers. Jokken over gewonnen prijzen staat op de laatste plaats.

Gevraagd naar de meest opmerkelijke leugens die ze waren tegengekomen, kwamen een aantal opmerkelijke antwoorden:

  • Een sollicitant schreef werkervaring op die in werkelijkheid van zijn vader was (hij en zijn vader hadden dezelfde voor- en achternaam).
  • Een sollicitant claimde de assistent te zijn geweest van de premier van een ver land (het genoemde land bleek niet eens een premier te hebben).
  • Een sollicitant claimde een Olympische medaille te hebben gewonnen (ze had niet eens meegedaan aan de Spelen).
  • Een sollicitant schreef de namen van zijn laatste drie werkgevers op (bij navraag bleek hij bij de ene twee dagen te hebben gewerkt, bij de andere één dag, en bij de derde helemaal niet).

Solliciteren moet je vol verve doen, anders heeft het weinig zin. Uiteraard wil je indruk maken en trek je alles uit de kast om  je te onderscheiden van al die andere kandidaten die ook op die ene leuke baan azen. Maar de beste methode om op te vallen is door op een concrete manier aan te tonen dat je over relevante kennis en ervaring beschikt en de gewenste eigenschappen bezit. Als je dat eerlijk en enthousiast doet, heb je weinig extra bluf nodig. En vergeet niet: al is de leugen nog zo snel …

Share