Heb jij pretlichtjes in je ogen?

Als iemand op een feestje, in de kroeg of wat voor sociale gelegenheid dan ook vraagt wat ik voor de kost doe, ben ik altijd een beetje op mijn hoede. Begrijp me niet verkeerd: ik doe mijn werk graag, heel graag zelfs. Ik vind het leuk om te horen welke studies mensen volgen en wat voor werk ze doen  Vooral mensen die dit met stralende ogen en de nodige humor doen, kunnen op mijn volledige aandacht rekenen. Zo heb ik ooit een vuilnisman ontmoet die zijn belevenissen achter de vuilniswagen zo smakelijk wist te brengen dat de tranen over mijn wangen rolden van het lachen. Maar het gebeurt niet zelden dat mensen gaan zeuren over hun lakse baas, incompetente collega’s, promoties die uitblijven en andere werkongemakken en gebruiken ze mij als een soort wandelende klaagmuur.

Nieuwjaarsborrel

Laatst had ik er weer eentje uit de laatste categorie. Ik was op een nieuwjaarsborrel van een vriendin en werd daar voorgesteld aan een man. Het bleek een vage kennis van haar die niemand kende en daarom aan mij werd toevertrouwd. Na wat algemeenheden kwam dé
vraag en nadat ik deze had beantwoord, stak hij van wal. Hij wilde iets anders, zat niet op zijn plek en zijn baas was een puisterige puber. Hij wilde switchen en had al tientallen open sollicitatiebrieven geschreven, maar kreeg iedere keer nul op het rekest. Ik voelde dat er een tirade aan ging komen over de huidige arbeidsmarkt en wat er allemaal mis aan is en stelde hem snel de vraag: “Heb je al genetwerkt?” Hij keek me aan of ik net iets heel naars had gezegd. Zijn gezicht werd rood en hij kreeg vlekken. Vervolgens zuchtte hij diep. Dat was het moment dat ik wist dat ik inderdaad een faux pas had gemaakt.

Nee, dat had hij niet. Hij was absoluut sociaal vaardig en open, maar zichzelf verkopen? Nee, dat was volgens hem een heel ander verhaal en ook niet nodig. Hij had de juiste skills, alleen kreeg hij de kans niet om die te laten zien. Om zijn woorden kracht bij te zetten, sloeg hij met zijn vuist op de tafel waardoor er een paar borrelnootjes uit het schaaltje wipten. Ik nam er een en verslikte me. Noodgedwongen moest ik een glaasje water halen. Toen ik een kwartier later mijn plek aan het tafeltje weer opzocht, bleek de man naar huis. Vond ik dat erg? Nee, niet echt. Maar ik had nog wel graag van hem gehoord waarom netwerken niet ‘zijn ding’ was.  Ik hoor het vaker en vind het jammer dat werkzoekenden het vaak als ‘eng’ of ‘vervelend’ bestempelen.

Raak de ander

Door in persoonlijk contact te komen met mensen die het beroep uitoefenen dat jou aanspreekt vergroot je je kansen een dergelijke baan aanzienlijk. Zij kunnen jou namelijk vertellen welke vaardigheden belangrijk zijn en welke kennis nodig is. Ook weten zij vaak als eerste waar vacatures zijn. Netwerken gaat dus over mensen leren kennen en informatie vergaren om dichter bij je doel te komen. En ja, om jezelf goed voor het voetlicht te brengen, zul je een helder verhaal moeten hebben waarbij je duidelijk bent in wat je zoekt en wat je kunt. Dat hoeft geen gelikt verkoopverhaal te zijn, maar je moet wel duidelijk kunnen maken wat je wilt en wat je een organisatie te bieden hebt. Denk eraan dat je  vooral focust op de voordelen die jij de organisatie te bieden hebt (denk dus vanuit de organisatie). Hoe concreter je dit doet, hoe beter je de ander weet te raken.

Niet schooien

Ga dus op zoek naar mensen die in jouw ogen een interessante functie hebben of werken in de branche die jou aanspreekt. Vraag om een inhoudelijk gesprek over wat die persoon doet. Zeg nooit dat je op zoek bent naar een baan. Niets zo vervelend als mensen die schooien om werk en alleen om die reden met je willen praten. Nee, je wilt vooral meer weten over de achtergronden van de persoon en zijn of haar functie om te kunnen bepalen welke stappen jij kunt/moet zetten. Misschien fungeert je gesprekspartner vroeg of laat als kruiwagen, of word je door het gesprek op nieuwe ideeën gebracht. Toon dus lef en zorg voor een verhaal dat je met een twinkeling in je ogen kunt vertellen. Als jij laat merken dat je weet wat je wilt en moeite doet om je doel te bereiken, zijn mensen eerder bereid om je een kans te geven en met je mee te denken.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een andere baan, maar heb je geen flauw idee hoe je dit aanpakt? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek

Share