To blik or not to blik

Serious Request, Top 2000, kerstborrels en lange rijen bij de kassa’s van de supermarkt. Het is duidelijk: 2014 loopt bijna ten einde. Ik weet dat het mutserig klinkt, maar het is echt waar: hoe ouder je wordt, hoe sneller een jaar voorbij lijkt te gaan. Met Gerard, Domien en Coen op de achtergrond ruim ik mijn kantoor op. Ik gebruik de laatste week van het jaar onder meer om mijn post bij te werken, mijn administratie te doen en artikelen en boeken te archiveren.

Op die manier blik ik terug op wat er allemaal in de voorgaande twaalf maanden is gebeurd en kijk ik vooruit naar wat ik in het komende jaar graag zou willen doen. Het stemt me altijd heel tevreden en dankbaar als ik op die manier een jaar even de revue laat passeren. In de vaart waarmee alles gaat, vergeet je soms dat je bepaalde dingen eng, moeilijk of vervelend vond en kom je erachter dat je ieder jaar weer leert en groeit. Dat je stappen zet, de goede kant op, in de richting waar je diep in je hart in gelooft. Ik stel mezelf dan altijd de volgende vragen:

  • Wat boeide me het afgelopen jaar?

Welke activiteiten brachten me in een flow? Dat wil zeggen: welke activiteiten gingen als het ware vanzelf en gaven me veel energie? Waar had ik echt zin in? Bij welke activiteiten kende ik geen angst, twijfel en dacht ik: “Wow, wat geweldig”?

  • Wat vond ik het afgelopen jaar belangrijk?

Hierbij gaat het om activiteiten die ik vooral deed omdat ze waardevol voor me waren. Deze activiteiten brachten me niet zozeer in een flow, maar gaven me wel een gevoel van tevredenheid. Ik deed ze omdat het op de een of andere manier nodig was dat ze gedaan werden.

  • Wat heb ik als verplichting ervaren en kostte me veel energie?

Van welke activiteiten probeerde ik me zo snel mogelijk af te maken? Welke activiteiten deed ik met tegenzin? Welke activiteiten putten me uit, maar deed ik toch omdat er een beloning (in welke vorm dan ook) tegenover stond of omdat het moest van mezelf of van een ander?

  • Wat wil ik het komende jaar graag gaan doen?

Welke activiteiten zou ik het komende jaar graag willen oppakken omdat ik ze interessant en/of waardevol vind? Wat doe ik dan concreet? Wat doe ik dan niet meer? Waar zeg ik ‘nee’ tegen en hoe maak ik dit aan anderen duidelijk?

  • Welke (kleine en grote) stappen zet ik het komende jaar om mijn doelen te bereiken?

Wat houd ik het komende jaar vast en ga ik verbeteren? Wat ga ik loslaten? Waar ga ik mee stoppen? Wat ga ik doen om datgene te bereiken wat ik graag zou willen gaan doen? Welke stappen – klein en/of groot – zijn hiervoor nodig?

Als ik me buk om een boek op te rapen, zie ik In een hoekje van de kamer ineens iets blinkends liggen. Het zijn mijn schaatsen. Om 18.00 uur word ik op de ijsbaan verwacht en gaan we met het hele gezin schaatsen. Ja, dat is wat ik naast archiveren en reflecteren ook doe deze week: genieten. Genieten van mijn gezin, familie en vrienden.

Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een gezond, gezellig, gelukkig, inspirerend en leerrijk 2015!

Share